2 Mart 2023 Perşembe

Gıda ve ilaç

 

İlaç/kimyasal ve gıda arasındaki mesafe gittikçe daralıyor mu? 

Bu yüzden mi Amerika’da gıda ve ilaç, FDA (Ulusal Gıda ve İlaç Bürosu) tarafından birlikte yönetiliyor?  Bizde ise, eskinin aksine, “sağlıkta dönüşüm süreci” ile gıda ve ilaç yönetiminin, sadece farklı bürolar değil, farklı bakanlıklar (Sağlık Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı) tarafından yapılmaya başlanması ile iyice ayrıştırılması ne anlama geliyor? Tersine bir gidiş mi?

Bu uygulama ile, “gıdacı şifa dağıtıcıları”, pazarlamayı şifacılık üzerinden yaparken, resmiyeti (değerlendirme, ruhsat, kontrol, tetkik vs.) ise gıdacılık üzerinden yapıyorlar. Sağlık ile ilgili olmayan birimler, tablet/kapsül haline getirilmiş veya şurup şeklinde sunulan gıdaların değerlendirilmesini ve takibini yapıyorlar. Bir yandan ilaç gibi paketlenmiş gıdalar şifa için (ilaç gibi) pazarlanırken, diğer yandan gıda gibi paketlenmiş enerji içecekleri ve mamalar yoğun bakım ünitelerinde şifa için (ilaç gibi) kullanılıyor. Hakikaten ilaç ve gıda arasındaki mesafe gittikçe daralıyor. Yukarıda bahsettiğim bazı noktalarda füzyon gerçekleşti bile.

Şifa ve sağlık satan bu gıdacıların, sağlık ile ilgili değil de, gıda ile ilgili normlar üzerinden yönetilmesi ne anlama gelmektedir? Gıda ve ilacın farklı birimler tarafından, bu kadar ayrıştırılarak yönetiliyor olması mı, yoksa FDA gibi birlikte yönetilmesi mi daha sağlıklıdır?

Belki de, bugünlerde tükettiğimiz gıdaların, sağlığı nasıl etkilediği anlaşılıp kamuoyuna bildirilince, bu soruların cevabı da verilmiş olacaktır. (KB)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder